Trip through life

19 Sep, 2016

Hrana ala Mexicana

Generalna — Autor plaki @ 20:30

Smršao sam za (danas tačno !!! )mesec dana boravka u Mexiku oko 7-8 kg!!!!..i hrana mi se nimalo ne dopada ..još... i pored silne želje host sestre Elene i host mame, koji mi ispunjavalju svaku želju....

Ali da krene priča iz početka...

   Još u Srbiji  sam puno slušao o čuvenoj Mexičkoj kuhinji,o raznim njihovim specijalitetima, restorani širom sveta sa ljutom, drugačijom hranom prepuni...i jedva sam čekao da ja probam baš tu odakle sve i potiče.

   Moram napomenuti da sam i kući već jeo ljuću hranu(dakle to ne bi trebalo biti problem) ,salate, povrće nimalo NE  a ovde na svakom koraku zeleno u ogromnim količinamaCry 

 

ali tortilje sam baš obožavao. No ta tortilja u Srbiji nema baš nikakve veze sa tortiljom Laughing

    Meksička kuhinja  kombinuje tradiciju  Indijanaca i uticaj španskih konkvistadora. Ona se temelji uglavnom na kukuruzu i mahunarkama (oko 20 različitih vrsta graška) i različitih vrsta čili papričica. Osnovne sirovine u pripremi mnogih jela dobijene su mlevenjem zrna kukuruza. 

 Meksička kuhinja upisana je u UNESCO-vu Nematerijalnu svetsku baštinu. !!!!!

Prvo sam probao i sam i napravio  guacamole sos od avokada ali o tome sam u jednom predhodnom blogu detaljno pisao...utisak ništa posebno Frown

 

 TACOS . Kao i mnoga druga ulična hrana širom sveta, takos je rezultat sudara jedne kulture sa drugom. U ovom slučaju, Libanci koji su emigrirali u Meksiko su sa sobom doneli tradiciju pečenja mesa na ražnju, obično jagnjetine. U lokalu, meso jagnjetine je zamenjeno svinjetinom, koja se marinirana u suvim čili papričicama, začinima i ananasu pre nego što se ispeče. Meso se seče na sitne komade i služi u malim tortiljama sa lukom, korijanderom; sok od limuna i ljute salse su popularni prelivi.Možda nekima...ja sam pojeo i nimalo se nisam oduševio.Mada moram priznati,salsa(koja se uz sve jede,nije baš tako loša)..Ah,te divne tortilje u Srbiji..Wink

 

Kući puno jedemo pilećeg mesa, jede se i ovde. probao sam, nije bilo tako loše,pohovana krilca u parmezanu...to smo jeli jedno veče..onaku grickali uz pivo.Smile 

 

..i onda se moj organizam oglasio...povraćanje,proliv...krevet.Ništa strašno ali..svi su se oko mene uplašili ...a ja sam vapio za bakinom ,vojvođanskom,žutom nedeljnom supom...Žene oko mene(host mama,sestre) da me iznenade skuvali supu koja nije baš ni bila žuta, domaće rezance od domaćih jaja (pošto sam im pokazao na nekoj staroj porodičnoj fotki,na šta mislim) su zamenile špagete!!!! Sealed ali namera je bila divna i ja sam je sa slašću pojeo.

... ima ipak i  nešto lepooo....churros!!!! njami!!! Kolačići nalik na princes krofne ,i čokolada koja se topi u ustima..Doživeo sam "fiesta moment" 

 

i veoma važna stvar! Juče sam podržao napore Evropske Unije.Oni su naime dali tri miliona evra za projekat promovisanja nutritivne vrednosti INSEKATA u ljudskoj ishrani .Eksperti u Briselu smatraju da bi insekti uskoro trebalo da postanu sastavni deo trpeze, a time ne bi bili rešeni samo problemi nestašice hrane već bi to pomoglo i očuvanju ljudske okoline .Tvrde da ove životinje imaju nizak nivo holesterola i masti i visok sadržaj proteina....i ja PROBAO!!

 

Male zelene insekte koje sam kao dete u naselju oko zgrade,jurio, lovio u travi,jeo sam POHOVANE SKAKAVCE! I mogu vam reći nije ni tako loše! Biće od ove promene ishrane na bolje nešto,biće i od mene gurman jednog dana...a onih 7-8 kg nije mi ni žao,svakako je bio višak.Wink 

 

 

 

  

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar





Zapamti me

Powered by blog.rs