Trip through life

Vera ili tradicija..?

Generalna — Autor plaki @ 14:44

  Možda zbog sredine,ovde u Oaxaki, gde tradicija i vera imaju veoma jak uticaj ovih dana intenzivno razmišljam ...o svemu.

   Rođen sam u Vojvodini, od oca pravoslavca i majke katolikinje,već u startu "mešanac".U obe porodice su se negovale tradicionalni verski običaji vezani za praznike.Voleo sam i još uvek jako volim, porodična okupljanja za božić,uskrs...prazničnu trpezu ...i sve što ide uz to. Ne razmišljajući puno o Bogu, suštini vere, više uživajući u običajima,tradiciji koja nas zbilžavala. U crkvu smo išli za praznike...i u pravoslavnu i u katoličku.

   Kada sam birao destinaciju za razmenu, znao sam da su mexikanci veoma verni svojim tradicijama, da veruju u Boga, da su im porodične vrednosti,koje i sama vera propoveda veoma važna...i to je s moje strane bio plus za njih. Nisam pogrešio.

Moja divna host mama Smile 

 

..i moje divne host sestre Smile 

 

   Od kada sam ovde mogu zaključiti da se sve vrti oko crkve i u manje pobožnim familijama,kao što je recimo moja. Samo jedan primer: i za mamin rođendan smo išli u crkvu.Za sve veće praznike cela porodica je na okupu,pričaju, kartaju se,kuvaju zajedno.Smatraju da puno pažnje, brige treba posvetiti jedan drugome, sve dok smo živi...biti sa onima koji su nam važni, sa porodicom. Pokazati privrženost,brigu za života a ne posle smrti žaliti za nečim. Oni ne idu na groblja tokom godine, ne nose cveće, host-mama mi je rekla da to za njih nema smisla, pažnju i cveće poklanjaju jedan drugome dok su živi.Sviđa mi se takvo razmišljanje.Kako sam sada i ja deo njihove porodice , osećam njihovu brigu i za mene..hvala im na tome.

   Nove momente u moje razmišljanje su uneli novi ljudi. Kako je u goste sitgao Kevin iz Indonezije a sa njim i Nana ,Indonežanka na razmeni,trenutno kao i ja. Nas troje smo rešili da odemo u Puorte Escondido, na produženi vikend...kupanje, surfovanje..ali o tome u nekom drugom javljanju.Vratimo se temu... Nana je muslimanka,Kevin sebe smatra ateistom.

 ....Kevin i 

 

Nana     

 

    Nana nosi hidžab, maramu koja pokriva kosu i uši, dok lice ostaje otkriveno, odeću koja u islamu predstavlja štit čednosti. Ona mi je pričala da se muslimani mole rano ujutro i to pre izlaska sunca ,u sredini dana, i kasno poslepodne,pred zalazak sunca. Klanjaju se iz pokornosti prema Alahu,jer veruju da su stvoreni da ga obožavaju. Molitve trebaju ljudima, da im pomogne da stignu u svet koji dolazi posle ovog sveta u kome trenutno žive....ovozemaljski život je samo prolazna faza dok se čeka smrt,što po Kuranu nije završetak svega.Ona je privremeni rastanak duše i tela kako bi se ponovo sastali na drugom svetu,gde više nema smrti i nema kraja. Ovde smo da bismo pokazali i opravdali naše dobre osobine,da ne pokleknemo izazovima, da živimo primeran život.

 

   Jedino čudno što Nana, čim smo izašli iz autobusa ,skinula maramu...

 

  

i delila sa nama dvojicom sobu...

 

 ...a čednost?

 

OK...zato sam i tu gde jesam jer poštujem različitosti ali i pokušavam da svatim različitost. Ali ovi uticaji su me ipak naveli na još jednu dilemu....katolici veruju u raj...muslimani u svet posle ovog...gde će ateisti?..i ostali.... 

 

 


Powered by blog.rs