Trip through life

23,4 miliona

Generalna — Autor plaki @ 19:36

..stanovnika ima glavni grad Mexika.

Град на овом месту су основали Астеци 1325. године, и то на острву у средини језера Текскоко. Град се првобитно звао Теночтитлан.

Овај град је уништио шпански конкистадор Ернан Кортес 1521. године. Године 1535. Мексико Сити је постао главни град Вицекраљевства Нове Шпаније, који је обухватао све шпанске поседе северно од Костарике, Карипска острва и Филипине.

Први универзитет је основан 1551. године.

После стицања независности, 1824. године, Мексико Сити је проглашен за главни град Мексика."(izvor Wikipedija)

 

Prvi vikend sam bio  plus JEDAN stanovnik ovog ogromnog grada.Smile 

Dug je put kolima do glavnog grada zato smo prespavali u Pachuci,kod nekih rođaka.Nisam mogao dovoljno ni da se iznenadim kada sam ugledao ogromnu hacijendu ,samo sam se uvukao u krevet...put je ipak trajao 6 sati!!!! Sa ogromnim obilascima ,zbog velikih protesa prosvetnih radnika. Blokirani putevi, spaljena auta...mada ja se nisam toj informaciji baš čudio.Mama mi je učiteljica u Srbiji, gde su prosvetni radnici poznati po štrajkovima Foot in mouth Naravno i kao đak, sam navijao da i moji profesori budu u sindikatu koji štrajkuje.Ništa lepše od propuštenih časova.

 

 Vozili smo se Panameričkim putem.

Pan-American Highway je najduži autoput na svetu,naveden u Ginisovu knigu rekorda! 

  Sutradan,odmah nakon doručka pravac Meksiko siti. Dugo sam isčekivao ovaj dan,još i u Srbiji...samo zbog dva ,meni veoma bitna razloga..Embarassed

Obišli smo glavnu ulicu (PASO DE LA REFORMA)...Pogledali "Anđela","Spomenik revolucije"...

 

  

i...i..?

 I na samoj glavnoj ulici , u samom najužem centru...spomenik TITU!!!Surprised 

Brzo sam iskočio iz auta i slikao se sa velikanem naše istorije ! Svi prolaznici su me čudno gledali,odakle je ovaj došao? Koji mu je?..ali ja sam se osečao ponosnim,nekako među svojima...

Jedna želja ispunjena ali ostao još jedna...ulica FK Partizan!

Što je najzanimljivije, ulica nije dobila ime po gerilskom borcu, već po Fudbalskom klubu Partizan iz Beograda.

Naime, u jednom kvartu Meksiko Sitija, u blizini stadiona Asteka, jedinom na kojem su se dva puta igrala finala Mundijala, postoji jedinstven slučaj na svetu, gde sve ulice nose imena fudbalskih klubova, pa se pored Real Madrida, Benfike, Roke Juniors, River Plate, Ajaks, Atletik Bilbaa, Betisa, Penjarola, Kolo Koloa i drugih našao i srpski klub.

 

I druga želja ispunjena Smile 

Krenuli na put,nazad prema Pachuci, na prvu svoju porodičnu fiestu.Nisam baš siguran ko i zašto i šta slavi(diplomirao,ispit položio jedan član velike familije,valjda) bitno je bilo svima,pa i meni samo da se slavi!I da se slušaju Mariache uživo ,i da se pije Tekila baš uživo !Laughing

 

Divan kraj nedelje.... 

 

 


Oaxaka

Generalna — Autor plaki @ 21:42

Oaxaka- jedna je od 31 saveznih država Meksika, smeštena u južnom delu zemlje, na obali Tihog oceana. Država se prostire na 93.952 km², u njoj živi 3.521.715 stanovnika , a glavni grad je istoimeni Oaxaca, ujedno i najveći grad po kojemu država nosi ime.

Oaxaca graniči sa saveznom državom Guerrero na zapadu, Puebla na severozapadu, Veracruz na sever, Chiapas na istoku, a na jugu se nalazi Tihi ocean." izvor Wikipedija

 

 

Prvo sta sam osetio sletevši u Oaxacu je ogromna vrucina i naravno velika nervoza Embarassed .Za Oaxacu,iz Meksiko sitija,smo leteli svega 40 min. (posle 13 sati provedenih u avionu,prava sitnica)

Na aerodromu me čekala moja "NOVA FAMILIJA" -Castellanos

 

 

 

Previše sam bio umoran ,prevelika gužva na aerodromu da bih bilo šta osetio...primetio sam samo da su svi nasmejani ...

Krenuli smo ka novom domu... 

Prvo što sam primetio u gradu jesu palme na svakih 50 metara.Grad izgleda kao pravi mali raj kao da sam na Divljem zapadu,ogromna americka kola i sve ostalo.Grad je okružen planinama i vreme je prijatno,nema velikih vrucina kao u drugim delovima Meksika.

Kao što sam već kući čitao o gostoprimstvu ovih ljudi,o tome da niko nije mršav,dakle dobro se jede :-) da su vedri i nasmejani...(na nekoj radionici o interkulturi bi rekli,eto nama "pozitivne predrasude" Laughing)..ali to se polako i obistinilo...

Porodica:Imam dve sestre (26 god. Ellenu i 24 g.Gabrijelu) i mamu Ellenu. Odmah sa aerodroma smo otisli kod dede da se i sa njim upoznam i da pojedemo nesto.Tamo me je docekalo iznenadjenje,naime,ja sam trebao da spremam svoj prvi avocado sos

 

 

Guacamole ,umak napravljen od avokada.Naziv potiče od dve astečke reči: ahuacat (avokado) i moli ( sos)

Ja sam ovo probao i u Srbiji.Omiljeni sos mamine drugarice Jasne ..ali ovde je ipak original ,made in Mexiko! ..izvini Jasna Wink 

sa puno utisaka krenuli smo KUĆI ! 

 

 

 

 


Pripremni kamp

Generalna — Autor plaki @ 21:14

Mexico city ...sve informacije koje smo učili o najvećem gradu su (sigurno) tačne..ogroman je ..satima se vozimo samo sa aerodroma do kampa,na periferiji grada.
 
 
 
..i onda KREVET!!!!..posle više od četrdeset sati ponovo spavam u krevetu!:-)
 
Sledeći dan je doneo mnoštvo novih lica,prepuno informacija,razmenjenih "Hello" ""Ćao" ili "Hola" ..na moje iznenađenje bilo je i "Szia" ..i one su se iznenadile što ja prićam i mađarski.
Svi smo se predstavili sa nekom igrom,plesom muzikom..ja sam se pridružio rusima i litvancima...naši smo :-)
 
 

 
Mada posle upoznavanja svi smo postali "NAŠI" :-)
 
 
 
ali i dalje najviše svoji!  
 
 
 
 
 
 
 

Bienvenida!

Generalna — Autor plaki @ 20:56

SLETELI! NAPOKON!...

U nekoliko sati sa svih strana sveta pristizali su učenici ,koji sa ovim programom AFS-a žele da provedu svoju školsku godinu u Mexiku.

Slika je baš šarolika ..možda i fascinantna...

 

 

 

ALI moj najjači utisak i dalje...možda i tuga i razočarenje...svi su čuli za svačiju zamlju,i po koji grad ali NIKO za Srbiju ,za Bečej,moj grad vaterpola,žute vode,Tise,kajakaša Marka Tomićevića sa olimpijskom medaljom iz Rija ...NIKO! 


"Putuj Evropo"

Generalna — Autor plaki @ 20:25

..pevao bi Balašević ali sada i ja! :-)

 Danima..tačnije nedeljama pred put me mučio strah od letenja! Do Frankfurta još sam osetio "tlo pod nogama" ali sada ...pomislim samo na okean..već mi nije dobro :-) ALI ..avion je bio strava! Velik,moćan ,konforan..klopa dobra,filmovi ,internet..ali meni je najjači utisak ipak bio virtuelni doživljaj položaja aviona.Na sedištu ispred pratili smo gde tačno letimo.Tako sam za ovih jedanaest sati u vazduhu bio i u Evropi, Kanadi,  Americi i na kraju u Mexiku!!!

  


3...2...1...

Generalna — Autor plaki @ 12:48

..i polećemo!!!! 

 


Prvi korak

Generalna — Autor plaki @ 12:41

...i tako sedim ja čekajući svoj let i sve sam ponosniji na Đokovića ,KK Partizan , žutu vodu ...i naravno na sestru Tinu!:-)

Opazim odmah dva prepoznatljiva lika, Mexikanci! Priđem im i počne priča .Oni nisu ni čuli za Srbiju!!...ni za Đokoviča,ni za Partizan,ni za žutu vodu ...ni za moju sestru Tinu...  

Treba li da me čudi ova činjenica? Ko smo mi u velikom svetu? Malena tačka .. 

Vreme sporo prolazi.Ogladneli...pogledamo okolo ,Mc Donald's ! Ime poznato  i meni i Mexikancima! :-) 

..vreme čekanja se baš odužilo.

Ugledam dve devojke,na oko lepeee...prilaze mi!

-Da li si ti  Nicholas?

Pogledam ih umornim osmehom

.Ne,ali mogu biti! :-)

Suviše sam bio uzbuđen,umoran ..da bih razmišljao zašto su produžili dalje...putevi su čudni.Ukrštavaju se,razilaze,spajaju se i razdvajaju...moj put za dalje, se trenutno još ne nazire... ali uskoro če! Još samo nekoliko sati...


Neki novi početak

Generalna — Autor plaki @ 02:43

Moja nova škola me čeka Wink


The beginning of a dream

Generalna — Autor plaki @ 23:12

Hi everyone:)...a few days ago I received a call from AFS Serbia,and was told that my scholarship for one year in Mexico was granted.At first,I was overwhelmed with feelings,but then I decided to share my story and to encourage people to explore the unknown.

I am Lazar,17 years old, and I hope you will enjoy my story about my future trip that will start in august 2016 and end in July 2017.

Do not forget:"In the end, we only regret the chances we didnt take"

 


«Prethodni   1 2

Powered by blog.rs